Archiwum
Projekty
Rok szkolny 2007/2008
60-lecie szkoły
Rok szkolny 2008/2009
Rok szkolny 2009/2010
Rok szkolny 2010/2011
Rok szkolny 2011/2012
 Konkursy
 Akcje szkolne
 Wycieczki
 Profilaktyka zdrowotna
 Zawody sportowe
 Liga halowa
 Tydzień Kultury
 SAF
 Drużyna Odysei Umysłu
 Szkolne Koło LOP
Rok szkolny 2012/2013
Rok szkolny 2013/2014
Rok szkolny 2014/2015
Rok szkolny 2015/2016
Rok szkolny 2016/2017
Rok szkolny 2017/2018

Promocja zdrowego żywienia - marzec 2012
Promocja zdrowego żywienia styczeń 2012
Promocja zdrowego żywienia - grudzień 2011
VI Powiatowa Olimpiada Wiedzy o HIV/AIDS
Rejonowa Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia
Promocja zdrowego żywienia - listopad 2011
Promocja zdrowego żywienia - październik 2011
Promocja zdrowego żywienia - wrzesień 2011

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na potrawę o wysokiej wartości odżywczej. W miniony wtorek serwowaliśmy wosenne kanapki. Sporządziliśmy je z pieczywa razowego, sałaty, wędliny, sera żółtego, twarożku ze szczypiorkiem, pomidora, ogórka, rzodkiewki i koperku.
Tak urozmaicone dekoracyjne kanapki wszystkim smakowały i jak zwykle było ich za mało.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. W miniony wtorek 17 stycznia serwowaliśmy zupę krem z warzyw z koperkiem i grzankami.
Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.

Normatyw surowcowy na 5 porcji
wywar jasny z drobiu 600 cm3
marchew 150g
pietruszka < 50g/td>
seler 50g
kalafior 100g
por 100g
żółtka 1szt.
masło 20g
mąka pszenna 20g
śmietanka 100g

SPOSÓB WYKONANIA
Ugotować oczyszczone, umyte warzywa do miękkości w wywarze.
Zmiksować ugotowane warzywa z niewielką ilością wywaru, połączyć z pozostałym wywarem.
Sporządzić podorawę zacieraną, podprawić zupę, zagotować.
Żółtko rozprowadzić śmietanką, dodać niewielką ilość zupy, połączyć z pozostałą zupą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Przygotować grzanki w piekarniku.
Podać zupę z grzankami i posiekanym koperkiem.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła we wtorek 20 grudnia na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. W czasie dużej przerwy serwowano potrawę świąteczną rybę po grecku - Ąródło białka, wielu witamin i składników mineralnych.
Poniżej podajemy przepis na tę potrawę
Normatyw surowcowy na 5 porcji

filety z ryb (dorsz, mintaj) 600g
mąka pszenna 20g
olej 50g
sól
Sos grecki
marchew 230g
pietruszka 80g
seler 150g
cebula 100g
koncentrat pomidorowy 1oog
musztarda 100g
olej 50g
cukier, papryka, sól ziele angielskie,liść laurowy

SPOSÓB WYKONANIA
Filety posolić, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Oczyścić warzywa, pokroić w słupki, podsmażyć na oleju, podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, dusić do miękkości, dodać musztardę. Ułożyć na półmisku rybę, zalać sosem,udekorować zieloną pietruszką.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

VI Powiatowa Olimpiada Wiedzy o HIV/AIDS

Dnia 14 grudnia 2011 roku o godzinie 10.00 w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Środzie Wlkp. odbyła się VI Powiatowa Olimpiada Wiedzy o HIV/AIDS zorganizowana przez Sanepid Środa Wlkp. W olimpiadzie wzięli udział uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Powiatu Średzkiego. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z pytań testowych oraz pytań otwartych. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się bardzo dużą wiedzą. Zwycięzcą olimpiady został uczeń naszej szkoły M. Miałszygrosz klasa 1TB, trzecie miejsce zajął T. Sznura klasa 1TB, szkołę reprezentowała również M. Walkiewicz klasa 1TEK.

/K. Hoffmann-Kulawik/

Rejonowa Olimpiada Promocji Zdrowego Stylu Życia

Dnia 13 grudnia 2011 roku w Zespole Szkół Rolniczych w Środzie Wlkp. odbył się etap Rejonowy Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia organizowany przez Zarząd Główny Polskiego Czerwonego Krzyża. Pytania konkursowe dotyczyły zasad prawidłowego żywienia, historii PCK oraz zasad udzielania pierwszej pomocy medycznej. Reprezentantka szkoły Marzena Mikołajczak z klasy 2THG zajęła 3 miejsce. Szkołę reprezentowały również: I. Muszyńska klasa 1TG, K. Wojtczak klasa 1TB.

/K. Hoffmann-Kulawik/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna przygotowała we wtorek 22 listopada kolorowe i wartościowe kanapki. Do ich sporządzenia uczniowie wykorzystali:

  • chleb na maślance i chleb razowy
  • wędlinę drobiową
  • ser żółty
  • twarożek ze szczypiorkiem
  • sałatę, pomidory, ogórki, rzodkiewki, koperek.
Kanapki smakowały znakomicie i jak zwykle okazało się, że było ich za mało.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. We wtorek 18 października serwowaliśmy mus truskawkowy z kaszki manny.
Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.
Mus z kaszy manny - Normatyw surowcowy na 10 porcji

  • Kasza manna – 120g
  • Mleko - 450cm3
  • Woda - 450cm3
  • Cukier – 200g
  • Truskawki – 300g
Sposób wykonania
Ugotować kaszę mannę, dodać cukier i wymieszać. Zmiksować truskawki, dodać do kaszy i ubijać trzepaczką do uzyskania puszystej masy. Podawać w kompotierkach, ozdobić owocami i śmietanką.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna, po raz pierwszy w tym roku szkolnym, zaprosiła na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. We wtorek 20 września serwowaliśmy surówkę wieloowocową. Podobnie jak w ubiegłym roku raz w miesiącu będziemy przygotowywać zdrowe potrawy.
Zapraszamy.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Zespół Szkół Zawodowych im. H. Cegielskiego w Środzie Wielkopolskiej
webmaster