Archiwum
Projekty
Rok szkolny 2007/2008
60-lecie szkoły
Rok szkolny 2008/2009
Rok szkolny 2009/2010
Rok szkolny 2010/2011
Rok szkolny 2011/2012
Rok szkolny 2012/2013
 Wydarzenia
 Wycieczki
 Profilaktyka zdrowotna
 SAF
 Pola Nadziei
 Klub Szkół im. H. Cegielskiego
 Zostań dawcą szpiku
 Zawody sportowe
 Tydzień Kultury
 Liga halowa
 Wolontariat
Rok szkolny 2013/2014
Rok szkolny 2014/2015
Rok szkolny 2015/2016
Rok szkolny 2016/2017
Rok szkolny 2017/2018

Promocja zdrowego żywienia - czerwiec 2013
Światowy Dzień Zdrowia - kwiecień 2013
Promocja zdrowego żywienia - luty 2013
Promocja zdrowego żywienia - grudzień 2012
EDUKACJA CUKRZYCOWA - grudzień 2012
Promocja zdrowego żywienia - listopad 2012
Udział w szkoleniu Młodzieżowych Liderów Zdrowia - paĽdziernik 2012
Promocja zdrowego żywienia - paĽdziernik 2012
Promocja zdrowego żywienia - wrzesień 2012



Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła po raz ostatni w tym roku szkolnym na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. Sporządzono danie z kaszy gruboziarnistej - pęczak, warzyw i piersi z kurczaka.
Poniżej podajemy sposób wykonania.

    Surowce:
  • filety drobiowe
  • kasza pęczak
  • warzywa: marchew, brokuły, kalafior,fasolka szparagowa, natka pietruszki, pomidory
  • wywar drobiowy
  • pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka
  • mąka pszenna
Sposób wykonania:
Filety drobiowe umyć, pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i mąką. Mięso podsmażyć na oleju. Kaszę ugotować na sypko. Warzywa ugotować al dente w wywarze. Do mięsa dodać pomidory, podsmażyć, połączyć z kaszą i warzywami, przyprawić, wszystko razem chwilę podsmażyć. Przed wydaniem posypać posiekaną zieleniną.
SMACZNEGO!

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Światowy Dzień Zdrowia - kwiecień 2013

Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia przypadający 7 kwietnia obchodzony był pod hasłem: "Zdrowe bicie serca", motywem przewodnim było nadciśnienie, prawidłowe ciśnienie krwi. Chcąc przybliżyć ważność zagadnienia podjęto następujące działania w Zespole Szkół Zawodowych im. Hipolita Cegielskiego w Środzie Wielkopolskiej:

  • 3.04.13 uczniowie klas: 2TG, 2LOP wzięli udział w dwóch spotkania z lek. med. A. Paciorkowskim poświęconym m. in. funkcjonowaniu układu krążenia i serca, roli ruchu i prawidłowego odżywiania dla zdrowia człowieka - organizator GA
  • 4.04.13 pani Edyta Kwietniewska spotkała się z uczniami klas:1C,3TBS,2D,2TEK,3F,3D (odbyły się dwa spotkana)przedstawiając aspekty prawne i konsekwencje posiadania, rozpowszechniania i zażywania narkotyków, ich wpływ na organizm człowieka, była to pouczająca lekcja przestrogi- organizator HK, GA
  • 4.04.2013 przez szkolny radiowęzeł został nadana krótka audycja przedstawiająca hasło tegorocznego Dnia Zdrowia oraz przybliżająca przyczyny i skutki nadciśnienia tętniczego - organizator HK
  • 10.04.13 odbyła się wycieczka do Oddziału Ratownictwa Szpitala w Środzie Wlkp., uczniowie klasy 3TIE spotkali się z panią Agatą Zys , która przedstawiła na czym polega funkcjonowanie oddziału, jaką pomoc mogą uzyskać chorzy, uczniowie obejrzeli również wyposażenie karetki –organizator Mi
  • 11.04.13 uczniowie klasy 1A udali się na wycieczkę do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Środzie Wlkp, gdzie spotkali się z Państwowym Powiatowy Inspektorem Sanitarnym w Środzie Wlkp, lek.med.Z.Pajzderskim, który wyjaśnił uczniom jakie są cele i zadania Sanepidu, następnie A.Mendyka przedstawiła prezentację dotyczącą przyczyn skutków nadciśnienia – organizator HK
  • Uczniowie klas:3 LOP, 4 EA, 1A, 3 THG wzięli udział w konkursie zorganizowanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Poznaniu, konkurs polegał na rozwiązaniu krzyżówki dotyczącej nadciśnienia i zdrowia- organizator HK, GA
  • 19.04.13 pani A.Mendyka, pracownik Oświaty Zdrowotnej Sanepid Środa Wlkp spotkała się z uczniami klasy 2LOP ,celem spotkania było wskazanie jaki zachowania przyczyniają się do zmniejszenia liczby zawałów serca i udarów mózgu jako głównych przyczyn zgonów na całym świecie – organizator HK
  • 22.04.13 uczniowie klasy 2TI spotkali się z panią, lek. med. Kwiecińską-Nasher omawiają pracę serca i układu krążenia oraz zachowań, które pozwalają zachować zdrowie- organizator pielęgniarka szkolna J. Lewandowska, HK
  • W Sali 111 i gablocie przy Sali 222 przygotowano gazetki tematyczne- organizator Mi
  • 26.04.13 uczniowie klasy 1G spotkali się z pielęgniarką szkolną, panią J. Lewandowską poznając również problem nadciśnienia i zapobiegania mu
  • Uczniowie klasy 1 LOP wzięli udział w dodatkowych zajęcia sportowych zorganizowanych przez panią E.Szarzyńską
  • 30.04.13 odbyło się spotkanie przedstawicieli Sanepid Środa Wlkp. i Straży Miejskiej dotyczące wpływu nikotyny na zdrowie człowieka i aspektów prawnych dotyczących niepełnoletnich- organizator HK,GA
  • Planowane jest również spotkania dotyczące wpływu narkotyków na organizm człowieka dla nauczycieli i uczniów z pracownikiem Wydziału Zwalczania Przestępczości Izby Celnej w Poznaniu.

Organizatorami działań byli: Katarzyna Hoffmann-Kulawik, Karina Górecka, Małgorzata Mikołajczak, Ewa Szarzyńska, pielęgniarka Jolanta Lewandowska.

/M. Mikołajczak/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. W minioną środę 6 lutego przygotowaliśmy rozgrzewającą zupę jarzynową z koperkiem. Podaliśmy ją ze zdrowym razowym pieczywem. Jak zwykle potrawa smakowała wszystkim. Poniżej podajemy przepis na zupę jarzynową.

Normatyw surowcowy na 5 porcji:
wywar jasny 1000cm3
mieszanka warzywna z brokułami i kalafiorem 450g
mąka pszenna 20g
masło 20g
śmietanka 100g
koperek, przyprawy
Sposób wykonania Ugotować warzywa do miękkości w wywarze. Sporządzić podprawę zacieraną z mąki i masła. Podprawić zupę, zagotować. Przyprawić,dodać śmietankę. Po wyporcjowaniu posypać koperkiem. Podać z pieczywem razowym.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. W środę 19 grudnia serwowaliśmy potrawę wigilijną - rybę po grecku.
Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.

Ryba po grecku
Normatyw surowcowy na 5 porcji
Filety rybne (dorsz, mintaj) 600g
Mąka pszenna 20g
Olej 50g
Sól
Sos grecki
marchew 230g
pietruszka 80g
seler 150g
cebula 100g
koncentrat pomidorowy 100g
musztarda 100g
olej 50g
cukier, papryka, sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób wykonania
Filety posolić, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa pokroić w słomkę, podsmażyć na oleju, podlać niewielką ilością wody, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, dusić do miękkości, dodać musztardę. Ułożyć na półmisku ostudzoną rybę, zalać sosem, udekorować zieloną pietruszką.
Smacznego!

/E. Bodylska, M. Kawicka/

EDUKACJA CUKRZYCOWA

W dniu 13. grudnia 2012r. odbyło się w naszej szkole spotkanie edukacyjne z zakresu cukrzycy typu 1 dla klas TI, III LOP, I THG, II D, I TEK, II TG,II TEK, IV THL oraz II LOP.
Szkolenie stanowiło jeden z elementów organizowanego przez Ministerstwo Zdrowia Narodowego Programu Profilaktyki i Edukacji Diabetologicznej na rok 2012. Spotkanie prowadził Michał Krawczyk - lekarz, pracownik Kliniki Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.
Spotkanie miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat cukrzycy, coraz częściej dotykającej dzieci. Zdobyta przez młodzież wiedza umożliwi prawidłowe odczytywanie objawów rozpoczynającej się choroby, ale również przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa uczniów chorych na cukrzycę, ponieważ ich rówieśnicy będą umieli prawidłowo zareagować w przypadku stanów zagrożenia życia. Ponadto edukacja powoduje wzrost poziomu życzliwości i tolerancji chorych na cukrzycę.

/K. Górecka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła w Tygodniu Kultury na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej.
W czwartek 29 listopada serwowaliśmy ponownie produkty przekazane przez Średzką Spółdzielnię Mleczarską "JANA". Różnego rodzaju sery: twarogowe, kanapkowe, żółte, wędzone połączyliśmy z pieczywem i warzywami: sałatą, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorem i koperkiem. Produkty, jak zwykle, wszystkim smakowały i zostały rozdane w ciągu 10 minut.
Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej serdecznie dziękujemy za pyszne i wartościowe wyroby.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Udział w szkoleniu Młodzieżowych Liderów Zdrowia

W dniu 23 paĄdziernika 2012 roku uczennice klasy 1THG: A. Dec, M. Szymańska, M. Granat oraz klasy 1TEK: J. Kajdan, W. Lewandowska uczestniczyły w szkoleniu Młodzieżowych Liderów Zdrowia HIV/AIDS zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Środzie Wlkp. Szkolenie prowadziła pani Anna Mendyka. Celem szkolenia było propagowanie wiedzy dotyczącej HIV/AIDS oraz przygotowanie uczennic do propagowania zdobytej wiedzy wśród rówieśników w miesiącu grudniu 2012, kiedy obchodzimy Światowy Dzień Solidarności z ludĄmi z zakażonymi HIV i chorymi na AIDS.

/K. Hoffmann-Kulawik/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła ponownie na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. W miniony wtorek serwowaliśmy ryż na mleku z jabłkami.
Poniżej podajemy przepis na tę potrawę.
Normatyw surowcowy na 3 porcje

ryż 200g
woda 200cm3
mleko 275cm3
masło 10g (łyżeczka)
sól do smaku
jabłka 600g
cukier kryształ 70g
cukier wanilinowy 8g
cynamon do smaku
śmietana 18% 70g (3 łyżki)
cukier puder do smaku
Sposób wykonania
Mleko i wodę połączyć, osolić do smaku, zagotować, dodać 1 łyżeczkę masła. Do wrzątku wsypać opłukany ryż i gotować na wolnym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości około 10 minut. Doprawić cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem. - Wyporcjować ryż na talerze, nałożyć jabłka, polać śmietaną i posypać cukrem pudrem. Potrawa smakuje jeszcze bardziej gdy ryż zapieczemy w naczyniu żaroodpornym układając warstwami ryż i jabłka , a na powierzchni wiórki masła.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Promocja zdrowego żywienia

W związku z promocją zdrowego żywienia pracownia gastronomiczna zaprosiła na degustację potrawy o wysokiej wartości odżywczej. We wtorek 25 września , po raz pierwszy w tym roku szkolnym, serwowaliśmy leczo z cukinii, papryki, pomidorów, cebuli, kiełbasy, pieczarek, zielonej pietruszki i przypraw. Potrawę podawaliśmy z dodatkiem pieczywa.
Mamy nadzieję, że wszystkim smakowała.

/E. Bodylska, M. Kawicka/

Zespół Szkół Zawodowych im. H. Cegielskiego w Środzie Wielkopolskiej
webmaster